top of page
Traditional African Head Wrap.webp

בריאות הנפש

מבקשי המקלט בישראל מתמודדים עם אתגרים נפשיים עמוקים הנובעים מטראומות עבר כמו גם מאי-ודאות של מצבם הנוכחי. רבים סובלים מפצעים נפשיים עקב קונפליקטים אלימים, רדיפות והמסע הקשה לבטחון, שהשאירו חותם קשה על בריאותם הנפשית. החוויות הללו לעיתים קרובות מתבטאות כהפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD), דיכאון, חרדה ומצבים נפשיים נוספים שיכולים להשפיע באופן ניכר על התפקוד היומיומי ועל איכות החיים כולה.

הטראומות שחוו חברי הקהילה הסודנית אינן קשורות רק לאלימות ולרדיפות בסודאן, אלא גם למסעות המסוכנים שהביאו אותם לישראל. הדרכים שבהן עברו היו מלאות בסכנות, רבים ראו וחוו אלימות נוראית בדרך ואף לאחר שהגיעו לישראל, הצרות רחוקות מלהסתיים. חוויית המעצר, המאבק התמידי עם מעמד משפטי לא ברור ולחץ מתמשך של השרדות בחברה שנתפסת לעיתים כזרה, מחמירים את הלחץ הנפשי.

לצערנו, הגישה לטיפולים בתחום בריאות הנפש של מבקשי המקלט בישראל מוגבלת. מחסומי שפה, סטיגמה תרבותית בנוגע לבריאות הנפש, חוסר בשירותי בריאות נפש מותאמים תרבותית, והאופי המורכב של מעמדם המשפטי, כולם יוצרים קשיים לקבלת תמיכה מתאימה. כמו כן, מגבלות כלכליות מביאות לכך שעזרה פסיכולוגית פרטית, גם אם זמינה, לעיתים קרובות נמצאת מחוץ להישג ידם הכלכלית.

ילדים ונוער מהקהילה הסודנית גם הם בסיכון. גידול בסביבה של אי-ודאות והעדות ללחץ כרוני של הוריהם יכולים להשפיע על התפתחותם, ולהוביל לבעיות רגשיות והתנהגותיות. הילדים, חלקם נולדו או בילו את רוב חייהם בישראל, תקועים בין עולמות, מה שעשוי להוסיף ללחצים בדמות סוגיות זהות מורכבות המשפיעות על בריאותם הנפשית.

טיפול בצרכים הנפשיים של קהילת מבקשי המקלט הוא משימה מורכבת שדורשת גישה רב-תחומית. יש לפעול באופן התואם תרבותית ונגיש לשונית, תוך הצעת טיפול המודע לטראומה ומכיר בחוויות הייחודיות של האנשים הללו. מערכות התמיכה צריכות לכלול הן שירותי בריאות נפש מקצועיים והן תמיכה קהילתית, על מנת לבנות עמידות ולספק כלים להתמודדות.

כמו כן, בניית מודעות והבנה בתוך החברה הישראלית לגבי האתגרים הנפשיים שמתמודדים עמם מבקשי המקלט היא חשובה ביותר. על ידי קידום אמפתיה והפחתת הסטיגמה, ניתן ליצור סביבה תומכת יותר. בנוסף, יש צורך במדיניות שתקדם את הכללתם של מבקשי מקלט בתוכניות הבריאות הלאומיות או להקים תוכניות מיוחדות שמתמקדות בדרישות הנפשיות הספציפיות של האוכלוסייה הזו.

הטיפול בטראומה ובאתגרים הנפשיים של מבקשי המקלט בישראל דורש טיפול דחוף ע״י שיתוף פעולה בין הקהילה, מקצועני בריאות נפש, ומקבלי החלטות כדי ליצור סביבה שבה ריפוי והתאוששות נפשית הם אפשריים.

bottom of page