אתגרים בירוקרטיים ומשפטיים
המחסומים הבירוקרטיים והמשפטיים שקהילת מבקשי המקלט נתקלת בהם מהווים מכשול משמעותי ליכולתם לחיות בכבוד וביציבות. אתגרים רב-ממדיים אלו נובעים ממעמד משפטי שאינו מוסדר ומערכת מורכבת של נהלים אדמיניסטרטיביים ובירוקרטיה זרה.
ראשית, הלימבו המשפטי שבו נמצאים רבים ממבקשי המקלט הסודנים מהווה מכשול מרכזי. ללא הכרה רשמית כפליטים, רבים מחזיקים בויזה זמנית שיש לחדשה באופן קבוע ואשר יוצרת מצב של אי ודאות תמידית. מצב משפטי זה משפיע על כל תחום בחייהם של מבקשי המקלט, מתעסוקה ודיור ועד לבריאות וחינוך. הצורך המתמיד לתקשר עם משרדי ממשלה לחידוש ויזות, בקשת אשרות עבודה, או טיפול בעניינים משפטיים אחרים יכול להיות משימה מאתגרת ביותר, במיוחד עבור אלו שעדיין מתמודדים עם מחסומי שפה ותרבות.
בנוסף, המסגרת המשפטית המטפלת במבקשי המקלט בישראל היא מורכבת ולעיתים קרובות לא עקבית, עם מדיניות שיכולה להשתנות לעיתים תכופות וללא תקשורת ברורה. ניווט בנוף המשתנה הזה דורש מומחיות ועקביות שרבים מחברי הקהילה, שקורסים גם כך ממתחי היום-יום של מצבם, מוצאים מתסכל ואף בלתי אפשרי לתפעול.
מחסומי התקשורת מחריפים את האתגרים הללו שכן הפרטים המורכבים של תהליכים משפטיים ואדמיניסטרטיביים
לעיתים קרובות זמינים רק בעברית או באנגלית, שפות שרבים ממבקשי המקלט הסודנים אינם דוברים באופן מלא ואף כאשר לעתים מסופקים שירותי תרגום, הטווח התרבותי והשפה הטכנית של הבירוקרטיה יכולים להוביל לאי הבנות וטעויות בתהליך הבקשה.
בנוסף, מפגש עם פקידים ממשלתיים יכולים להיות מאיימים עבור מבקשי מקלט, שלעתים מחזיקים בחששות למול ואינם בוטחים ברשויות ממשלתיות בהתבסס על חוויות קודמות. לכן, ללא תמיכה מספקת, הם עשויים להיתקל בקשיים לפעול למען זכויותיהם וצורכיהם, או אפילו הבנת ההחלטות המשפיעות על חייהם.
עזרה משפטית אינה רק צורך מעשי אלא גם צורה קריטית של העצמה עבור קהילת מבקשי המקלט. עורכי דין וארגוני סיוע משפטי המבינים הן את המורכבויות של החוק הישראלי והן את האתגרים הספציפיים שמבקשי המקלט נתקלים בהם יכולים להציע הדרכה יקרת ערך. עם זאת, הגישה לעזרה משפטית מיוחדת כזו לעיתים קרובות מוגבלת על ידי זמינות ועלות.
כדי לתמוך באופן יעיל במבקשי המקלט, חשוב לשפר את גישתם למידע ושירותים משפטיים ולדחוף לרפורמות משפטיות שמכירות בזכויותיהם ובתרומותיהם לחברה.